Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'čistimo nered'

Linić: Pronašli smo 20 milijardi skrivenih dugova bivše vlasti

slavko
Patrik Macek/PIXSELL
07.06.2013.
u 17:39

Ministar financija najavio je i novi rebalans. Kazao je i kako nas očekuje veliko čišćenje jer je pronašao više od 20 milijardi skrivenih dugova od bivše vlasti

– Rebalansa će biti i to vjerojatno zbog zdravstva u kojem su dugovi veći od 5 milijardi kuna – najavio je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Media servis.

Iako je prošla godina završila padom BDP-a, povećanje prihoda usrećilo je ministra financija koji je kazao da ne može biti nezadovoljan.

Ministar smatra kako punjenju proračuna nisu doprinijeli veći porezni nameti.

– Izvješće Europske komisije jasno je pokazalo da smo imali smanjenje poreznog opterećenja – objasnio je.

Što se tiče proračuna ministarstva, Linić je zadovoljan iako, kaže, ima onih koji troše više.

– Najrastrošniji je bio ministar poljoprivrede. Zašto? Jer u pet mjeseci platili smo sve što se odnosi na poticaje. Sve. Ali nije on bio rastrošan, takva je bila politička odluka. Odlučili smo da ćemo sve platiti – riješiti problem suše iz prošle godine, nešto nižih davanja za poticaje, promjene politike. Idemo sve platiti. To je bio dogovor, to je bila politika Vlade – kazao je ministar.

Slavko Linić najavio je i čišćenje nereda do kraja mandata te kazao kako je pronašao više od 20 milijardi skrivenih dugova bivše vlasti.

– Čišćenje tog nereda stvorit će nam veliki dug, gubit ćemo svoj rejting, bit ćemo problematični jer ćemo se teško zaduživati. Kad se približite iznosu od 60 posto javnog duga, tog trenutka sve se lampice alarma upale. Europska komisija neće biti nimalo blagonaklona prema nama, ja ću morati smanjivati – upozorio je Linić.

Osvrnuo se i na javna poduzeća objašnjavajući kako su ona uzročnici velikih zaduženja.

– Treba prodavati, ne samo zbog smanjenja duga i potrebe nego i zato da bude na tržištu – poručio je opoziciji koja se protivi privatizaciji.

Najavio je razgovore s Mađarima u vezi s Inom te kazao da ga je MOL razočarao.

– Danas imamo INA-u koja nije modernizirana, imamo dvije loše rafinerije koje nisu izvukle svaki gram plina pa ga uvozimo – otvoren je Linić.

Građanima je poručio kako se za sada od poreza na nekretnine odustalo, ali je najavio da idući tjedan Zakon o potrošačkom kreditiranju ide u proceduru.

– Ako dođe do ukidanja, banka mora dati dvije godine kredita, u ovom trenutku takve su sugestije banke – ako donesu odluku o ukidanju, moraju ponuditi sami godinu dana otplate tog minusa – pojasnio je ministar financija.

>>Linić od turskog Çaliskana traži povrat pet milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije